Fasolea Borlotto
Phaseolus vulgaris
Borlotto este o fasole uscată cu păstăi plate. Are sâmburi foarte mari și gustoși de culoare roșu-brun.
Semănați
de la începutul lunii mai, când nu mai sunt de așteptat înghețuri nocturne. Semănările ulterioare sunt posibile până la sfârșitul lunii iulie. Adâncimea de însămânțare 3-5 cm.
Germinare
Germinarea are loc numai de la aproximativ 10°C, însămânțarea nu trebuie să aibă loc în sol umed, rece. Este posibilă precultura mai devreme în ghiveci.
Înflorire / Recoltare
Prima recoltă la aproximativ 10 săptămâni după însămânțare. Semănat târziu până la îngheț. Nu atingeți și nu recoltați niciodată fasolea când este udă.
Locație Locație
însorită, caldă și protejată de vânt. Solul humic, afanat, nisipos-lutos este favorabil. Slăbiți solul greu înainte de însămânțare.
Cultură
Distanța dintre rânduri 50-60cm, pe rând 8-10cm. Pentru aglomerări, distanța dintre rândurile de semințe este de 50 cm și așezați 3 boabe la fiecare 40 cm.
Utilizare
Foarte versatil, pentru fasole, salate, pentru conservare si congelare. Conține vitaminele A, B și C și minerale valoroase.
Sfat
Păstrați întotdeauna uniform umed, mai ales în timpul formării florilor și păstăilor, pentru a preveni căderea acestora. Atenție la dăunători la timp!